Osnove obrazne joge – Kako izvajati jogo obraza?

TEMELJNA PRAVILA TAO JOGE OBRAZA

Za učinek, ki ga želimo doseči z izvajanjem tao joge obraza je ključno, da upoštevamo in se naučimo pravil.

INŠTRUKTORICA PATRICIJA PREDLAGA

Najprej se nauči temeljna pravila tao joge obraza. Nato jih dodaj v prakso.

Kako? Tako, da vsako temeljno pravilo dodajaš pri vsaki vaji posebej. Na ta način ozavestiš vsako pravilo posebej.

Ko osvojiš vsa pravila, upoštevaj vseh 10 pravil skozi posamično vajo.

Ob upoštevanju temeljnih pravil bo učinek vaj 100% dosežen.

1. AKTIVIRAJ VSEH 57 MIŠIC NA OBRAZU

Na obrazu imamo 57 mišic. Potrebno je aktivirati vseh 57, da dosežemo učinek. Obrazne mišice so med sabo prepletene in kondicija ene mišice vpliva na kondicijo druge. Več vaj pa seveda izvajaj za določen del obraza kateri je šibkejši oziroma ga želiš še bolj okrepiti ali se znebiti gub, podbradka ipd.

2. UPOR IN PROTI UPOR

Vsaka vaja tao joge obraza je sestavljena iz upora in proti upora. To pomeni, da je potrebno pri vsaki vaji čutiti, da ena mišica vleče v eno smer in druga se prične proti njej boriti. Da čutimo upor in proti upor po navadi uporabimo dlani, ki pritiskajo v napete mišice. V kolikor ne čutimo, da ena sila vleče v eno smer in druga v drugo potem moramo sili izenačiti.

3. NIZANJE KORAKOV

Vaje obrazne joge so sestavljene iz več korakov. Ne glede na to ali ima vaja 2 ali 10 korakov, korake nizamo enega za drugim. Na primer najprej naredimo prvi korak in ga držimo do konca vaje, naredimo drugi korak in prvega še vedno držimo, naredimo tretjega in predhodna dva ne popuščamo. Nadaljujemo na naslednji korak enako. Skratka vse prejšnje korake držimo do konca vaje.

4. TREBUŠNO DIHANJE

Pri vajah joge obraza je pomembno, da dihamo globoko trebušno predvsem zato, da se glava zaradi treninga obraznih mišic sproti ohlaja in ne pregreva. Bolj kot dihamo trebušno dalj časa lahko držimo posamičen korak oziroma celotno vajo.

5. IZDIH JE ENAKO SPREMEMBA

Ob vsakem izdihu naredimo spremembo oziroma nov korak. Na primer. vdihnemo in ob izdihu naredimo dolg in ozek O, vdihnemo in ob izdihu povlečemo obe ustnici čez zobe itd.

6. VAJE IZVAJAJ NA VSO MOČ
SPREMEMBA

Vsako vajo joge obraza naredimo z močjo celotnega telesa kar pomeni, da je naš fokus usmerjen v obrazne mišice.

7. VAJE IZVAJAJ POČASI

Vaje obrazne joge izvajamo počasi, ker le tako lahko ujamemo drobne trenutke, ko želi naš obraz popustiti ali narediti napačen gib.

8. PONAVLJAJ

Vajo joge obraza naredimo 3x zaporedoma. Prvič zato, da se mišica ogreje, drugič, da obrazna mišica zagrabi in tretjič da ustvarimo dolgoročen učinek, ki bo trajal.

9. PRISOTNOST

Ko izvajamo tao jogo obraza smo z mislimi pri vadbi in obraznih mišicah. Ves stres, napetost in skrbi pustimo za nekaj časa ob strani in se posvetimo samo obraznim vajam.

10. ZAZNAVANJE TELESA

Ob koncu vsake vaje zapremo oči in pogledamo kako se fizično počutimo v svojem telesu. Kaj se je spremenilo po končani vadbi, kakšni so naši občutki.