patricija

5 vaj obrazne joge za krepitev tvoje energije

Spoprijatelji se s svojim obrazom.

V prejšnjem prispevku »Kje na obrazu vidiš ali ti energija v življenju odteka?« smo se dotaknili osnov in se poglobili v spodnji del obraza. Osredotočili smo se predvsem na ustne kotičke.

V tem zapisu bomo spoznali naš obraz na povsem nov, drugačen in edinstven način. Spoznali bomo kje in kaj so reke ter gore na našem obrazu. En del izmed rek in gora bo v nadaljevanju diagnosticiran na primeru. Na ta način si lahko sami sebi pomagamo in opazujemo svoj obraz.

Cilj pri odkrivanju svojega obraza je spoznavati nove dimenzije, nova znanja in povezovati vse kar nam je že znano iz drugih vej. V prvi vrsti bodimo nežni s sabo.

Obraz ima ogromno mišic in te mišice so med sabo prepletene. To pomeni, da kondicija ene vpliva na kondicijo druge. Ko naredimo nekaj za spodnji del obraza podpremo srednji del in obratno. Ko naredimo nekaj za srednji del obraza vplivamo na spodnji del.

Obraz delimo na:

 • REKE
 • GORE

Reke na obrazu predstavljajo mehko tkivo in izločajo tekočine. Predstavljajo YIN energijo. En del na obrazu kateri predstavlja reke so naše oči. V taoizmu pravijo, da so oči ogledalo naše duše.

Anatomsko gledano je spodnja veka eno izmed najbolj kompliciranih in obremenjenih delov na obrazu. Lobanja je narejena na takšen način, da je v tem delu luknja. Na udrt del je pripeta mišica, to pomeni, da se tu zadržuje veliko vode. Navzdol jo vlečejo lične mišice, polzita zgornja veka in čelna mišica.

Prav tako na spodnjo veko močno vpliva spanje + prehrana + stres. Več kot je prisotnih teh dejavnikov hitreje se to področje napolni s tekočino. Namesto, da bi bila tu reka in odplavila vse tekočine ven postane jezero in se tu zadržuje limfa.

Limfa je prva obrambna linija imunskega sistema. Kadar nam zastaja voda je v težavah naš imunski sistem.

Če pogledamo s hormonskega vidika je spodnja veka povezana s stresnim hormonom kortizolom. Namreč če ga imamo premalo smo brez energije, če ga imamo preveč smo hiperaktivni. Če je spodnja veka ali udrta, temna, zabuhla, preveč mečkljiva nakazuje razna hormonska neravnovesja.

Gore na našem obrazu predstavljajo našo kostno strukturo in so temelj obraza. Predstavljajo YANG energijo. En del na obrazu, ki je predstavlja goro je naš nos.

Z leti se dogaja, da se reke začnejo pomikati navznoter. Ravno zaradi tega pojava izgleda na primer naš nos večji. Naše reke (za primer smo vzeli oči) se lahko omikajo navznoter zaradi tega ker z leti izgubljamo kostno maso na našem obrazu.

In če se vrnemo nazaj na naše reke in na naš nos. Nos predstavlja center našega obraza in je izredno izpostavljen. Z leti se nos ne povečuje temveč se spodnji del nosu, tam kjer je hrustanec, začne počasi povešati. Ravno to je razlog, da nos z leti zgleda večji in bolj izstopa. Ker je center našega obraza predstavlja naše zdravje, srečo in obilje.

S tem, ko okrepimo področje nosu okrepimo sprejemanje obilja, zdravja in denarja.

vaj obrazne joge za krepitev tvoje energije

 

Primer DIAGNOSTICIRANJE DOLOČENEGA DELA NA OBRAZU

Na spodnjem primeru bomo obrazložili kaj se dogaja s srednjim delom obraza, gorami in rekami na tem področju. 

vaj obrazne joge za krepitev tvoje energije diagnostika

Na sliki je srednji del obraza, ki predstavlja naše življenje od 30 do 50 leta. Oseba na sliki je ravno na koncu tega obdobja.

Opazno je, da ima poudarjen nos in znamenje. Prav tako so zelo lepo vidne obnosne mišice. To so zelo mini mišice, če z njimi treniramo hitro primejo in hkrati hitro popustijo. Z obraza razberemo, da je potrebno povečati sijaj v očeh in dati velik poudarek na dihu.

Zakaj na dihu? Nos je povezan s pljuči, pljuča z našo kožo. Vidno je, da ima koža kar nekaj nepravilnosti. Pravilen dih okrepi naša pljuča in koža lahko zadiha. S krepitvijo obnosnega dela se prav tako okrepijo naša pljuča.

Kakšen naj bi bil pravilen dih? 

Naš dih zaradi stresa postaja čedalje bolj plitek. Kar pomeni, da se ne znamo sprostiti in pravilno trebušno oziroma trodimenzionalno zadihati. Najbolj pomembna mišica, ki sodeluje pri dihanju je diafragma (trebušna prepona). Dihanje z diafragmo predstavlja kar 75% našega diha. Če pravilno izvajamo dihanje se diafragma (trebušna prepona) krči. Kar pomeni, da se prostornina prsnega koša in znotraj trebušni pritisk povečata, zgornji del prsnega koša se širi naprej in nazaj, spodnji del prsnega koša pa vstran.

Vrnimo se nazaj na obrazno diagnostiko.

Drugo področje kjer je potrebno dati velik poudarek je spodnja veka. Zima je idealen čas, da se umirimo in sledimo naravi. Na ta način podpremo naravni cikel, ki se odvija. Podpremo naše ledvice, ki so najbolj aktivne v zimskem času. Obožujejo počitek, relaksacijo, delati nič, spanje in hrano, ki ima veliko tekočine. Na ta način krepimo našo ledvično energijo in s tem okrepimo naše ledvice ter spodnjo veko. Saj je spodnja veka odraz kaj se dogaja z našo sedanjo ledvično energijo.

5 OBRAZNIH VAJ ZA KREPITEV IN DVIG TVOJE ENERGIJE

Spodaj je opisanih in na videu prikazanih 5 koristnih obraznih vaj s katerimi si pomagamo, da se naša energija yin in yang balansira. Na ta način krepimo uravnavamo tudi gore in reke na našem obrazu. Fokus pri vadbi je na akupresurnih točkah, dvigu srednjega dela obraza in na splošno dvigu ledvične energije. 

 1. Masaža akupresurnih točk
 • Kazalec položimo na sredino brade, vdihnemo in ob izdihu pritisnemo v točko. Ponovimo 3x.
 • Kazalec prestavimo na žlebič, vdihnemo in ob izdihu pritisnemo v točko. Ponovimo 3x.
 • Kazalec prestavimo na področje med obrvmi, vdihnemo in ob izdihu pritisnemo v točko. Ponovimo 3x.
 • Kazalec in ostale prste prestavimo na sredino ob rob lasišča, vdihnemo in ob izdihu pritisnemo v točko. Ponovimo 3x.
 • Vse prste prestavimo na teme, vdihnemo in ob izdihu pritisnemo v točko. Ponovimo 3x.

2. Masaža žlebiča

Z masažo žlebiča dvignemo nivo energije, vplivamo na reproduktivne organe, jih prekrvavimo. 

 • Palec položimo pod žlebič in ga pripnemo s členkom kazalca. 
 • Potegnemo naprej in dol, žlebič z mišico vlečemo nazaj.
 • V tem položaju držimo 3x po 10 dolgih trebušnih dihov.

Pri vaji je pomembno, da pazimo spodnjo kožico, smo previdni pri po-vleku, da je ne poškodujemo.

POZOR!

Te vaje nosečnice naj ne izvajajo, saj izredno prekrvavi maternico in lahko sproži prezgodnji porod. 

3. Obrazna vaja za napet obraz 

 • Obe ustnici povlečemo notri čez zobe in zapremo usta.
 • Dvignemo ustne kotičke in zadržimo ta položaj.
 • S konicami prstov pritisnemo v napete ustne kotičke in dihamo.
 • Nato se s prsti prestavimo na lička in pritisnemo vanje ter dihamo. 
 • Dvignemo spodnjo veko navzgor na ta način kot, a bi nas zaslepilo sonce. Na napeto spodnjo veko postavimo prste in zadržimo ta položaj nekaj sekund. 

4. Masaža ustnih kotičkov in pritisk vanje 

 • Dvignemo ustne kotičke, usta so zaprta.
 • Kazalca položimo na ustne kotičke in masiram v smeri urinega kazalca 30 sekund. 
 • Nato pritisnemo v napete ustne kotičke zadržimo položaj in počasi popustimo. 

5. Masaža točke za krepitev ledvic

Točka se imenuje K1 in uravnava ledvično energijo, ledvični ČI.

 • Točka se nahaja na podplatu, mehek del med palcem in kazalcem, na sredini. Pritisnemo v ta del in masiramo na enem in na drugem stopalu. Masiramo 30 sekund na enem in 30 sekund na drugem stopalu. 

S TO VADBO PREKRVAVIŠ OBRAZ. DVIGNEŠ NIVO ENERGIJE IN OBRAZ ZASIJE.

Če imaš kakršno koli vprašanje v zvezi z izvajanjem vadbe mi piši na info@patricijacv.com, prav tako, če želiš obsežno diagnostiko in dodatno nego obraza me kontaktiraj, da se dogovoriva za termin.

Patricija

Deli vsebino:

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+

Preberite tudi

Pogovor s sandro zadravec sandra zadravec joga obraza obrazna joga juicy woman podbradek gube patricijacv patricija cafuta vinksel podocnjaki vadba individualni program

Gostja Sandra Zadravec

Sandra Zadravec je osebna trenerka, inštruktorica tao obrazne joge in juicy woman. Njeno poslanstvo je združevati znanja iz več strani. Pravi, da bolj kot raziskuje, bolj opaža, da je vse...
Gostja angelina ana rinaldi obrazna joga podbradek magnetizem odnosi partnerstvo gube patricijacv cafuta vinksel

Gostja Angelina A. Rinaldi

Angelina Ana Rinaldi je High Performance Coach. Na eni strani pomaga visokemu profilu poslovnežev, v glavnini managerjev, s taktičnim sprejemanjem odločitev ter soočanjem s stresnimi situacijami v podjetju. Na drugi...
najpogostejsih napak pri izvajanju obrazne joge patricijacv joga obraza podbradek gube na obrazu podbradek

5 najpogostejših napak pri izvajanju obrazne joge

Spoznaj 5 najpogostejših napak pri izvajanju obrazne joge. Napak je sicer še veliko več, vendar te napake so tiste,ki so najpogostejše pri izvajanju obrazne joge. Skupaj bomo napake razčlenili in...
udelezenke dnevnega programa obrazne joge del obrazna joga patricijacv podbradek gube

Udeleženke 56 dnevnega programa obrazne joge – 2.del

Moram priznati, da sem komaj čakala torek, ko je potekala vadba v živo, saj je bila to moja prva takšna izkušnja. pravi Andreja V tem zapisu ti predstavljam nekaj udeleženk...